POLICIJA: Bit će spriječena sva okupljanja “Pravde za Davida”, evo zašto!

0
969

Zbog učestalog narušavanja javnog reda i mira, vršenja krivičnih djela, sprečavanja normalnog odvijanja saobraćaja te nepoštovanja Zakona o javnom okupljanju RS, sva buduća javna okupljanja grupe ”Pravda za Davida” će biti spriječena i prekinuta u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, a učesnici takvog javnog okupljanja će biti sankcionisani u skladu sa zakonom – upozoreno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Navode da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, zbog nepridržavanja obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, na sinoćnjem prijavljenom skupu “Pravda za Davida“, te činjenja prekršaja po zakonima o javnom redu i miru, javnom okupljanju i osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i postojanja sumnje da su izvršena i određena krivična djela, lišili slobode određeni broj lica, dok se za određenim osobama traga.

Organizator tog javnog skupa se nije, kako se dodaje, pridržavao obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju RS, te se prijavljeni javni skup, nakon održavanja na Trgu Krajine, nastavio kao javni skup u pokretu, koji kao takav nije bio prijavljen.

Iz policije ukazuju da organizator tog javnog okupljanja, kao i u prethodnim slučajevima, nije ispoštovao zakonom predviđene obaveze, već je sa ostalim učesnicima krenuo u protestnu šetnju gradom, pri čemu je na više lokacija od strane učesnika javnog okupljanja izvršeno više različitih prekršaja, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela.

Učesnici javnog okupljanja prekinuli su i prethodno zakazan koncert estradnog umjetnika Harisa Džinovića, na parking prostoru “Kraša“, na način što su galamom, vikom, vrijeđanjem te oštećenjem bine i postavljene opreme, onemogućili izvođenje predviđenog programa.

Zbog ovih dešavanja, nadležne gradske službe otkazale su prethodno najavljene novogodišnje kulturno-zabavne manifestacije.

 

izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here