Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se “ubilo 13 momaka”?

0
529

Njoj je iranski šah najviše vjerovao

1

Anis al Doleh bila je konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara. Anis se svojim izgledom potpuno razlikovala od današnjeg poimanja ženske lepote, jer je imala brkove, bila je krupna i neprivlačna. Međutim, bilo joj je ponuđeno da postane iranska princeza, ali je ona to odbila.

Posljednjih dana na društvenim mrežama šeruje se njena fotografija i navodi se da je ona smatrana ultimativnim simbolom ljepote Persije početkom 1900-ih godina.

Pored toga, ističe se da se ukupno 13 mladića ubilo jer ih je ona odbila. Tragom istorije došli smo do podataka da su navedene stvari netačne.

2

Ono što je tačno jeste da je ona bila konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el Din Kadžara (1831–1896.). On je sopstveni narod “lakejem u službi nevjernika” jer je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Persije primajući za to mito.

Bio je jedan od najdugovječnijih vladara u historiji Persije i najduži u svojoj dinastiji. Ostao je upamćen kao čovek koji je modernizovao Pesiju u mnogim sferama, a bio je ljubitelj umjetnosti.

3

Nasir el Din bio je prvi Iranac koji se fotografisao i jedan od prvih koji je sam fotografisao.

Naime, imao je 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon fotoaparat koji je pasionirano koristio cijeli svoj život.

Iranski šah pravio je fotografije koje niko drugi sem njega nije mogao da napravi. Voleo je da fotografiše i svoje žene iz harema, a imao ih je čak 84.

4

Među tim fotografijama izdvajaju se fotografije njegove omiljene konkubine Anis al Doleh. Nju je smatrao svojom srodnom dušom i najviše joj je vjerovao. Navodno joj je povjeravao i državne tajne.

Prema historijskim izvorima, Nasir el Din joj je ponudio poziciju prve žene u haremu (princeza), ali je ona to navodno odbila. Bez obzira na tom, bila je veoma uticajna u svoje vreme i praktično je obavljala funkciju iranske princeze.

Ona se nalazi na listi najznačajnijih žena iranske istorije (Persija).

5

Anis je bila u potpunoj suprotnosti sa onim što se danas smatra idealom ženske ljepote. Bila je krupna, imala je brkove i guste i spojene obrve.

Uprkos tome, iranskom šahu bila je prelijepa.

 

izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here